بررسی تبعیض در مدیریت و اثرات آن
آیا شما تاکنون در موقعیتی قرار گرفتهاید که شاهد تبعیض در مدیریت و اثرات آن باشید؟ تبعیض و ناعدالتی در محیطهای کاری از قبیل ادارات دولتی و غیردولتی، کارخانجات، موسسهها و …. بهشدت رایج است و تبدیل به یک بیماری اپیدمیک گردیدهاست؛ چرا که اغلب افراد در برابر دریافت امتیازاتی مانند ارتقای پست، خوشحالی فامیل و … تبعیض قائل میشوند و در نتیجه از طرف مقابل انتظاراتی دارند. این موضوع سبب شده که تبعیض مانند یک ویروس خطرناک در دنیای کار و مشاغل شیوع پیدا کند و دست به دست بچرخد و به یک دغدغه همگانی تبدیل گردد. ما در این نوشته به واکاوی تبعیض در مدیریت و اثرات آن میپردازیم.
آیا به واکنش خودتان به تبعیض توجه نمودهاید؟ البته واکنش شما به تبعیض بسته به جایگاه شما در تبعیض متفاوت خواهد بود! زمانی که نام تبعیض و مدیریت به میان میآید تنها از یک فرد که با مدیریت و تبعیض مواجه شده، صحبت نمیکنیم؛ بلکه به صورت غیرمستقیم به یک مثلث تبعیض در مدیریت اشاره میکنیم. هر تبعیض در مدیریت شامل سه گوشه است. گوشه اول مدیریت است که تبعیض را ایجاد میکند، گوشه دوم فرد یا گروهی است که دردانه مدیریت میباشد و بهخاطر این گوشه از مثلث، تبعیض پدید آمده و بالاخره گوشه سوم فرد یا افرادی هستند که مورد تبعیض و حقکشی قرار گرفتهاند. شما در هر گوشهای از این مثلث منحوس قرار دارید، بدانید تبعیض در مدیریت و اثرات آن سبب خدشه وارد شدن به جایگاه شما میگردد؛ پس هر چه سریعتر دست به کار شوید و مثلث مخوف تبعیض در مدیریت را در هم شکنید. در ادامه به بررسی علت و آثار سوء تبعیض میپردازیم. با سایت بهرمند همراه باشید.
بررسی تبعیض در مدیریت و اثرات آن
چه عواملی سبب بروز تبعیض در مدیریت میگردند؟
همانطور که در بالا ذکر کردیم، افراد در قبال دریافت هرگونه پاداش مالی، عاطفی و … به خود اجازه تبعیض میدهند. هنگامی که زمینه پیشرفت برای کارکنان از قبیل پروژههای پولساز و مطرح، ترفیع موقعیت شغلی، افزایش حقوق و … فراهم میشود، مدیریت بدون در نظر گرفتن استعداد، تجربه و تخصص سایرین، تنها به یک یا چند گروه خاص توجه نشان میدهد و این نورچشمیهای مدیریت هستند که همیشه پرقدرت در ابتدای صف ترقی ایستادهاند و باقی افراد شانس کمی برای بالا رفتن از پلههای موفقیت دارند. حتی در مواقع استخدام نیروهای جدید، مسئله مدیریت و تبعیض خودنمایی میکند و قشر خاصی از فرصت کاری موجود در سازمان محروم میگردند.
بررسی تبعیض در مدیریت و اثرات آن
تبعیض در مدیریت گاه ریشه در ذهنیت مدیر داشته و به صورت خودخواسته انجام میگیرد و گاه مربوط به ساختار مراکز کاری و شرایط اجتماعی بوده و ناخواسته اتفاق میافتد. به عنوان مثال این موضوع که تعداد انگشتشماری از بانوان در عرصه خلبانی فعال هستند، از تبعیض اجتماعی حکایت میکند و در مقابل اینکه همه کارکنان یک اداره از یک خانواده هستند، نشاندهنده تبعیض مستقیم و خودخواسته مدیریت است. در حالت کلی میتوان عوامل روابط فامیلی، سن، جنسیت، ملیّت، ناتوانی جسمی، خانواده و نژاد، درآمد و طبقه اجتماعی، مذهب، در برخی کشورها رنگ پوست و حتی رابطه با کسی که ممکن است مورد تبعیض قرار گیرد را به عنوان دلایل بروز ناعدالتی و تبعیض در مدیریت نام برد.
بررسی تبعیض در مدیریت و اثرات آن
اثرات تبعیض در مدیریت چیست؟
همه افراد بایستی در باب تبعیض در مدیریت و اثرات آن، تأمل کنند چرا که این موضوع تاثیر بهسزایی بر کارآیی و بهرهوری سازمان دارد. افزون بر این که تبعیض بر درون سازمان تحت فرمان مدیر موثر است، شخصیت و تفکر کارکنان در خارج از فضای کار را هم به بازی میگیرد؛ به گونهای که رد پای مدیریت و تبعیض در ابعاد روحی، اجتماعی، فرهنگی و … آنان نمایان میشود. در ادامه به صورت اجمالی اثرات تبعیض در مدیریت را بیان میکنیم:
- تبعیض در مدیریت موجب نادیده گرفتن استعداد نیروها میگردد و در نتیجه پروژهها و مسئولیتها به افرادی سپرده میشود که شاید مهارت و تخصص کافی در حوزه مربوطه نداشته باشند.
- زمانی که نیروهای کاری سازمان نظارهگر تبعیض در مدیریت هستند، احساس میکنند که مدیر مجموعه از آنها غافل شده و تلاش و کار آنها بیارزش است. همچنین تصور این که حق آنان ضایع گشته موجبات دلسردی و ضعیف شدن روحیه کاریشان را فراهم میکند.
- در ادامه احساس تبعیض و حقکشی کارکنان، رابطه صمیمی آنها با دردانه مدیر خدشهدار میشود و اعتمادشان نسبت به مدیر و کارمند سودجو از امتیازات تبعیض در مدیریت، سلب میگردد. درنتیجه بین کارمندان اختلاف، تنش و تعارض ایجاد میشود.
- کارمندانی که همیشه در معرض ناعدالتی مدیریت قرار گرفتهاند و احساس عدم امکان پیشرفت در سازمان دارند، در نهایت ممکن است به سطحی از نارضایتی دست یابند که همکاری خود با سازمان را قطع کنند.
- عوامل فوقالذکر به همراه بسیاری اثر مخرب دیگر تبعیض منجر به کاهش بازدهی، کارایی و رشد و توسعه سازمان میگردد.
بنابر گفتههای فوق اگر میخواهید از مسئله تبعیض در مدیریت و اثرات آن در امان بمانید، بایستی به راهکارهای مقابله به آن اشراف داشته باشید.
بررسی تبعیض در مدیریت و اثرات آن
روشهای مقابله با تبعیض در مدیریت و اثرات آن
اگر شما مدیری هستید که به هر علتی بین زیردستان خود تفاوت قائل میشوید، هدف و ماموریت شرکتتان را فدای روابط و امیال خود نکنید؛ چرا که درنهایت مسئولیت شکست سازمان متوجه شماست و خودتان نیز قربانی این موضوع خواهیدبود.
اگر شما در زمره فرد یا افرادی هستید که مرکز توجه مدیر میباشید، با مدیر صحبت کنید تا از حجم محبت خود به شما بکاهد؛ چرا که اگر شما حتی با پشتکار خود به موقعیتی دست یابید، از نظر همکارانتان شایسته آن مسئولیت نخواهیدبود و این موضوع به اعتبار شما در بین نیروها لطمه وارد میکند. پس بهتر است شما گاهی به پیشنهادهای مدیرتان با احترام پاسخ منفی دهید تا فرصتهای شغلی نصیب سایر کارکنان هم بشود. هوشیار باشید که به هر قیمتی از مزیتهای محبوبیت نزد مدیر انتفاع نجویید؛ زیرا رشد کسبوکار، محور فعالیت شما و دیگر کارمندان در سازمان است که همکاری و اعتماد همه نیروها لازمه نائل گشتن به کامیابی سازمان است.
اگر شما آن فردی هستید که مورد حقکشی قرار گرفتهاید و فرصت پیشرفت از شما ربوده شدهاست، ابتدا بایستی اطمینان پیدا کنید که شما قربانی تبعیض هستید. لازم است که در این شرایط همکارانتان را مقصر ندانید و آنها را شماتت نکنید تا به رابطهتان با همکارانتان آسیب وارد ننمایید. سپس به دنبال چرایی ناعدالتی در تقسیم پیشرفت باشید. هنگامی که به علت تبعیض در مدیریت پی بردید، موضوع را به صورت بسیار محترمانه با مدیر خود در میان بگذارید و از او بخواهید که موقعیتهای ترقی را در اختیار شما هم بگذارد. همچنین در انجام مسئولیتهایتان کوشا باشید و در تمامی این مراحل صبوری پیشه کنید.
امیدواریم محتوای این مقاله شما را در رویارویی با تبعیض یاری دادهباشد و بتوانید با این پدیده عمومی، به سبک حرفهای ها رفتار نمایید.
دیدگاهتان را بنویسید